Efficiënte
opwekking en terugwinning
van industriële warmte

Eendaagse Excursie Duitsland : Stoom leverende warmtepompen

Hogetemperatuur warmtepompen voor de levering van stoom (>100 °C) zijn van groot belang voor de energietransitie. In Duitsland lopen ze daarbij voorop. Daarom organiseren we een 1-daagse excursie naar Duitsland waar twee leveranciers de gelegenheid krijgen hun innovatieve systemen toe te presenteren. Viking Heat Engines heeft vanuit de ORC techniek een warmtepomp ontwikkeld voor temperaturen tot 160 °C die nu de marktrijp is. Om de werking te demonstreren heeft Viking in de fabriek te Remscheid (bij Wuppertal, 160 km van Arnhem) een systeem gerealiseerd van 200 kW. Grotere warmtepompen komen ook op de markt.

De excursie start met een inleiding over industrieel restwarmtepotentieel in Nederland, de rol van elektrificatie in de energietransitie en de technische mogelijkheden van slim elektrificeren (Jan Grift, BlueTerra). Daarna volgt een presentatie van AtlasCopco die open warmtepompen aanbiedt met gebruik van turbo compressoren voor damprecompressie (Dirk Eschweiler). Dan is het de beurt aan Viking die de hogetemperatuur warmtepomp presenteert (André Bechem). Deze installatie gaan we vervolgens bezoeken. De presentaties zijn in het Engels.

Voor de excursie regelen we een VIP-bus waardoor u voor en na het bezoek uitgebreid de gelegenheid heeft met vakgenoten ervaringen uit te wisselen. De VIP-bus stopt op twee plaatsen in Nederland zodat u onderweg bij een carpoolplaats kunt opstappen. Voor de communicatie wel uw mobiele nummer opgeven!

 

DONDERDAG 26 september 2019

07.45   opstap Carpoolplaats Barneveld, Goudreinet Barneveld, Zelderseweg 63, 3784 LN Terschuur

08.30   opstap Carpool Arnhem Noord; Europaweg 25, 6816 SL Arnhem

11.00   aankomst in Remscheid ; D-42899 Walter-Freitag-Straße 1 Germany

11.00   saving potential industrial waste heat (Jan Grift, BlueTerra)

11.45   technical solutions for vapor recompression as open heat pump (Dirk Eschweiler, AtlasCopco)

12.30   lunch

13.15   development and business cases of a high temperature heat pump (André Bechem, Viking)

14.00   visiting the running testbed of the Viking HT heat pump

15.30   end of program and departure

 

Bel voor nadere informatie of speciale wensen met Jan Grift (0651322363)

 

aanmelden