Inloggen     
 
 
Efficiënte
opwekking en terugwinning
van industriële warmte

Projectvoorbeelden

Hier onder volgen enkele projectvoorbeelden die u op ideeën kunnen brengen om het eens anders aan te pakken. Mocht u zelf iets willen delen dan horen wij dat graag.


   - Elbe-Stahlwerke Feralpi GmbH plaatst ORC
In Riesa (D) is een ORC geplaatst om de afgassen van een elektrisch gevoede oven te benutten voor elektriciteitsopwekking. De installatie van Turboden heeft een vermogen van 3 MWe. [lees verder].
   - Cargill voedt stoomketel met soya hulls
In Amsterdam worden proeven uitgevoerd om de verbranding van reststoffen uit de Soyaverwerking in te zetten voor de opwekking van stoom. Uitdaging is de afzetting van as en de beperking van de NOx uitstoot [zie film].

   - Douwe Egberts voedt stoomketel met koffiedik en biogas
Dalkia heeft bij Douwe Egberts in Joure een stoomketel geplaatst die biogas en koffiedik verbrandt. De 28.000 ton/jaar aan koffiedik wordt eerst mechanische gedroogd in een spiegelpers tot een droge stofgehalte van ca 45%. Daarna gaat het samen met het biogas uit de waterzuivering de roosterbed-oven in van Vyncke (12 MWth). Deze levert stoom voor het productieproces. De rookgassen uit de oven worden gereinigd op stof, NOx, en SOx.  [lees verder].
 - Stadsverwarming Purmerend voedt ketel met houtsnippers
In Purmerend worden 4 houtketels geplaatst van ieder 11 MWth. Ze dienen voor de stadsverwarming Purmerend en vervangen de STEG van NUON. Leverancier is Weiss uit Denemarken. Ook voor de industrie zijn houtketels een interessante optie om te verduurzamen, met name als de logistieke mogelijkheden er zijn. In het geval Purmerend zijn 100.000 ton houtsnippers per jaar nodig. Lees verder.
- Dupont neemt stoom af van HVC
In Dordrecht bereiden HVC en DuPont een stoomkoppeling voor waarmee HVC in het weekend stoom gaat leveren aan DuPont en gedurende weekdagen reservecapaciteit ter beschikking stelt. DuPont zorgt voor back-up voor het geval HVC door onderhoud of storingen niet kan leveren aan het stadswarmtenet dat in ontwikkeling is. Zie youtube.  Lees verder.
- Friesland Campina plaatst energiezuinige indamper
Bij FrieslandCampina DMV in Veghel is een energiezuinige indamper voor wei geplaatst. Door de inzet van mechanische damprecompressie wordt 60% bespaard ten opzichte van regulier indampers. Het systeem is ontworpen in samenwerking met Den Hollander EngineeringLees verder.
 - Milchwerke Mittelelbe heeft gasmotoren voor verwarming van drooglucht
In het Duitse Stendal heeft Getec bij een melkfabriek een warmtekracht installatie geplaatst die drogerlucht voorverwarmd. Het systeem draait nu drie jaar en de jaarlijkse besparing blijkt 1,5 M€ op energiekosten te zijn. Lees verder.
- Radici Chmica heeft een WKC met geïntegreerde afgasreiniging
Sinds juni 2013 draait bij Radici Chimica in Zeitz (Duitsland) een warmtekrachtsysteem waarin naast de productie van stoom en elektriciteit ook lachgas wordt afgebroken. Het systeem is door Getec geplaatst. Lees verder
- MIROM heeft een ORC gevoed met restwarmte
Turboden heeft in Roeselare (B) een Organic Rankine Cycle van 2,5 MWe geplaatst bij afvalverwerker MIROM. Hiermee wordt overtollige warmte van de verbrandingsoven omgezet in elektriciteit. Aan de warme kant wordt het hete water van 180°C afgekoeld naar 140°C. Aan de koude kant wordt de warmte afgekoeld met een grote batterij droge koelers (25/15°C). Lees verder.

[nader aan te vullen, suggesties welkom]